Derneklere ait bildirimde bulunma ve beyanname verme gibi işlemlerin yapılması için DERBİS sistemi oluşturulmuştur. Bu sisteme giriş yapabilmek için dernek yönetim kurulu tarafından dernek başkanına yetki vermek için karar alınır. Yönetim kararı ile dernek başkanı DERBİS şifresine kullanma yetkisine sahip olur. Yapılacak tüm bildirim işlemleri, beyanname verme ve diğer işlemlerde sorumluluk doğrudan dernek başkanındadır. Peki bu süreçte DERBİS şifresi nasıl alınır?

Derbis Şifresi Almak
Derbis Şifresi Almak

DERBİS, dernekler elektronik bilgi sisteminin kısaltması olarak tanımlanmaktadır. İçişleri Bakanlığı tarafından 2005 yılında kullanıma açılan e-dernek yazılımı üzerindeki aksaklıklar ve bakım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle DERBİS sistemine geçiş yapılmıştır. Oluşturulmuş olan yazılımda en güncel teknolojiler kullanılmış olup, diğer kamu birimleri ile eş zamanlı veri paylaşımı yapmaya müsait hale getirilmiştir. 122 Bin Aktif dernek yönetimine bir çok avantaj sağlayan bu sisteme dahil olmak için dernek başkanı ya da dernek başkanı adına şifre almaya yetkilendirilmiş olan birisinin il sivil toplum müdürlüğünden şifre talep etmesi gerekmektedir.

Derbis Şifresi Nasıl Alınır?

  • Yönetim kurulu tarafından dernek başkanına DERBİS şifresini almak ve kullanmak üzere karar alınarak yetki verilir. Alınan bu kararda DERBİS şifresini almak için dernek başkanı adına farklı bir üye de yetkilendirilebilir. Farklı bir kişinin yetkilendirilmesi durumunda İsim, Soyisim ve TC Kimlik numarasına yer verilir ( Derbis Karar Örneği ).
  • Karar defterinden yetkilendirilen kişi tarafından kararın bir nüsha fotokopisi ve karar defterinin aslı ile İl Sivil Toplum müdürlüğüne gidilir.
  • İl Sivil Toplum Müdürlüğü, dernekler biriminde görevli olan memur tarafından karar defteri ve yetki uygunluğu incelenerek, sistem üzerinden otomatik oluşturulan kullanıcı adı ve şifresi kapalı zarfta teslim edilir. 
  • Dernek kütük numarası ve derneğe ait bilgilerin olduğu bir tutanak dernekler birimindeki yetkili memur tarafından düzenlenip teslim alan kişi, dernekler birimi müdürü ve yetkili memur tarafından tarih ve saat not düşülerek imzalanır.

DERBİS şifresi alındıktan sonra kullanım yetkisi ve sorumluluğu tamamen dernek başkanına aittir. Şifrenin çalınması, kaybolması ya da 3. şahısların eline geçmesi gibi bir durumda sorumluluk yine başkanda olacaktır.

DERBİS Şifresinin Unutulması

Dernekler elektronik bilgi sistemi ekranına hem e-devlet şifresi hem de DERBİS şifresi ile giriş yapmak mümkündür. Ancak giriş e-devlet şifreniz yok ise ve DERBİS şifresini unuttuysanız şifremi unuttum sayfasından yeni şifre edinebilirsiniz.

Eğer dernek başkanı değişmiş ise, yeni dernek başkanı tarafından aynı şifre kullanılamaz. Bu değişiklik ile birlikte İl Sivil Toplum müdürlüğüne bildirimde bulunmalısınız. Başvuru ile birlikte şifre iptali gerçekleştirilir. Ardından yeni başkan için yönetim kurulu tarafından şifre için yeni karar alınır.

DERBİS Sisteminin Avantajları

  • Dernek bildirimleri online olarak gerçekleştirilebilir,
  • Üyelik kaydı ile ilgili işlemler yapılabilir,
  • Beyanname verme işlemini tamamlayabilirsiniz,
  • Tüm hizmetler etkin ve daha hızlı kullanılması mümkün
  • Verilerin elektronik ortamda saklanması ile veri güvenliği daha etkili sağlanmış olur.

DERBİS şifresi ile Avrupa Birliği uyum yasaları doğrultusunda 3. sektörün daha aktif bir şekilde bürokratik süreçleri yürütmesi sağlanmıştır. Modernizasyonu sağlanmış olan bu sistem ile yakın bir zamanda tüm dernek faaliyetlerinin sistem üzerinden yürütülmesi sağlanacaktır.

ELKA STK Geliştirme ve İdari Hizmetler olarak tüm bürokratik süreçlerde sizlerin yanında yer almaktayız. Dernek kurma süreci sonrasında DERBİS şifresinin alınması ve önemli dernek faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için profesyonellerimiz sizlere yardımcı olacaktır.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir