Spor kulübü kurmak için faaliyet gösterdiğiniz spor dalı branşında ya da branşlarında sporcu yetiştirmek, müsabakalara katılmak için 5253 sayılı dernekler kanunu kapsamında dernek kurmak gerekmektedir. Dernek nasıl kurulur başlıklı yazıda, tüm kuruluş süreçlerine değindik.
Yeni Düzenleme!!! Spor kulüplerinin branş tescil işlemlerinde 26.04.2022 tarihli ve 31281 sayılı resmi gazete ile birlikte değişikliğe gidilmiştir. Ayrıca yönetmelikle ilgili 08.07.2022 tarihli ve 31890 sayılı resmi gazete ile yeni kararlar alınmıştır.
Alınan bu kararlarda tüm spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılmıştır. Bu kapsamla Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünden, Spor Kulüpleri Gençlik ve Spor Bakanlığına Devir edilecektir. Bu kanundaki en büyük spor kulüplerinin bilinçsiz borçlanmasının önüne geçmektedir. Kanun değişikliği ile birlikte başkan ve yönetim kurulu kulüp borçlarından sorumlu olacaktır.
Peki mevcut kulüpler ne yapacaklar?
- İçişleri bakanlığı tarafından mevcut kulüplerin dosyası, kanun tarihi itibari ile Gençlik ve Spor Bakanlığına devir edilecektir.
- Mevcut kulüpler, spor kulübü olarak devam etmek isterse, Gençlik ve Spor Bakanlığına bildirim yapmalıdırlar.
- Gençlik Derneği olarak devam etmek isteyenler ise yeniden Genel Kurul toplantısı yapıp, tüzükte ve isim de değişikliğe gitmelidirler.
- Herhangi bir tescili bulunmayan spor kulüpleri ise, müsabakalara katılmak için Gençlik ve Spor Bakanlığına tescilini yaptırmalıdırlar.
Not: Daha detaylı bilgi almak için bizleri arayabilirsiniz.
Peki Yeni Spor Kulübü Kurmak İsteyenler?
- Dilekçe
- Kuruluş bildirim formu
- Yabancı vatandaşlar için ikamet izni
- Kurum ve Kuruluşlardan alınan izin yazısı
- Adli Sicil Kaydı
- Spordan Men Cezası olmadığına dair belge
- Logo ve Ambleme ait dijital dosya
Yukarıdaki belgeler toplanarak İl Gençlik ve Spor Müdürlüğüne başvuruda bulunulur. Bu noktada bizleri arayarak hem danışmanlık hem de detaylı bilgi alabilirsiniz.
Ancak spor kulübü kurmak için ayrıca, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne branş tescili için başvuruda bulunmanız gerekiyor. Bazı branşların tescili için özel olarak federasyona gidip, branş tescili başvurusunda bulunmalısınız. Örneğin; futbol okulu kurmak istiyorsanız, futbol federasyonun şartlarını yerine getirmeniz ve tescil ücreti ödemeniz gerekir.
Spor Kulübü Kurmak
Dernek kurmak için en az 7 kişi olmanız gerekmektedir. Normal derneklerden bazı kısıtlamalar haricinde herhangi bir farkınız olmayacaktır. Örneğin; gençlik ve spor derneklerinin içkili lokal açmasının yasak olması gibi.
Dernek kurucuları tarafından doldurulmuş ve imzalanmış olan, Ek-2 Kuruluş Bildirim Formu ve spor kulübüne özel olarak hazırlanmış olan tüzük ile birlikte dernekler il müdürlüğüne gidip başvuruda bulunmanız yeterli. Tabi bu aşamadan sonra dernek defterlerinin tasdiki, dernek genel kurulu toplama, beyanname verme ve dernek muhasebesini tutma gibi bir çok işiniz olacak. Evet, spor kulübü kurmak isteyenler için bu süreç biraz karmaşık ve anlaşılmaz gibi gelebilir.
Ancak endişelenmenizi gerektiren bir durum yok. Bir çok spor kulübü ya da derneğin yaptığı gibi sizin de alanında uzman bir dernek danışmanlık şirketi ile çalışmanız gerekecek. ELKA STK Geliştirme ve İdari Hizmetler olarak tüm dernek yönetim süreçlerinde sizlerin yanında yer almaktayız. Sizler spor okulunun başarısı ile ilgilenirken, bizde tüm bürokratik işlemleri tecrübeli kadromuzla sizler adına yürütüyor olacağız.
Spor Okulu Kurmak
Spor kulübü, spor okulu ya da spor derneği arasında herhangi bir fark olmadığını bilmelisiniz. Bu tarz kuruluşlar için dernek olma şartı aranmaktadır. Dernek kurduğunuz zaman yardım toplama, bağış kabul etme ve kurumlar vergisinden muaf olma gibi haklara sahip olacaksınız.
Tabi en önemlisi; spor kulübü kurup, üst kuruluş olan federasyonlara katılmak, sizlerin müsabakalarda ve uluslararası yarışmalarda yer almanızı sağlayacaktır. Akabinde kulüp bazında projeler yürütüp, bakanlıktan destek alabilirsiniz. Tüm detayları öğrenmek ve bizimle tanışmak için iletişim numaralarımız üzerinden arayabilirsiniz.
Yorum Yok